این روزها سمبوسه به انواع مختلف و متنوعی درست میشود اما هیچ چیز جای سمبوسه اصل آبادان را نمیگیرد. سمبوسهای که تنها یک عدد از آن کافی است تا تمام عطر و بوهای جنوب کشور و گرمای شط و مهماننوازی مردمانش را به ذهنمان سرازیر کند.
مواد لازم
- سیبزمینی متوسط: ۴ عدد
- پیاز متوسط: ۲ عدد
- جعفری تازه: ۱ دسته
- گشنیز تازه: ۱ دسته
- ادویه کاری: ۰٫۵ قاشق چایخوری
- زردچوبه: ۰٫۵ قاشق چایخوری
- سیر: ۱ حبه
- نمک و فلفل سیاه و قرمز: به میزان لازم
- روغن مخصوص سرخ کردنی: به میزان لازم
- نان لواش یا ماشینی: به میزان لازم
تکمیلی
- زمان تهیه : 60 دقیقه
- مناسب برای 4 نفر
طرز تهیه سمبوسه آبادانی خانگی
مرحله اول
در اولین مرحله از مراحل پختن سمبوسه به سبک آبادانی، لازم است سیبزمینیها را بپزید. این کار را میتوانید به دو روش انجام بدهید:
در روش اول، سیبزمینیها را خوب بشویید و به همراه آب و نمک، آبپز کنید. پس از پختن سیبزمینیها، برای اطمینان حاصل کردن از پختن آنها، یک چنگال را تا نیمه در سیبزمینیها فرو کنید. چنانچه چنگل به راحتی در سیبزمینی فرو رفت، نشانه این است که سیبزمینیهای شما پختهاند و میتوانید آنها را از روی حرارت بردارید. اجازه بدهید تا سیبزمینیها قدری از حرارت بیفتند، سپس آنها را پوست بکنید.
مرحله دوم
در طول مدتی که سیبزمینیها در حال پختن هستند، در یک ظرف دیگر پیاز داغ درست کنید.
برای انجام این کار، پیازها را به صورت ریز خرد کنید، سپس روی حرارت متوسط قرار بدهید. سیر را هم رنده کرده و همراه با پیازها و کمی روغن و نمک و ادویهها (پودر کاری، زردچوبه و فلفل سیاه و قرمز) تفت بدهید.
پس از اینکه پیازها سرخ و شفاف شدند، جعفریها و گشنیزها را هم خرد کرده و به پیازها اضافه کنید تا قدری سرخ بشوند و آب موجود در آنها کشیده شود. سپس ماهیتابه را از روی حرارت بردارید. پیازهای سرخ شده و سیبزمینیها را به یک ظرف مناسب انتقال داده و تمام مواد را به وسیله یک گوشتکوب با هم بکوبید تا طعمشان به خرد هم برود.
مرحله سوم
حالا نوبت به پیچیدن سمبوسهها میرسد که از نظر بسیاری، سختترین مرحله در تهیه سمبوسه محسوب میشود و به همین خاطر، قید درست کردن سمبوسههایی ترد و خوشمزه را در خانه میزنند. با این حال پیچیدن سمبوسه اصلا کار دشواری نیست و فقط به کمی مهارت نیاز دارد.
برای این کار، نانهای لواش را به صورت نوارهایی مستطیلی به عرض حداقل ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر ببرید. حتما از نانهای لواش نرم و خمیری استفاده کنید، یا اگر جنس نان شما تازه و ترد است، ابتدا به آنها آب بپاشید و بگذارید کمی بمانند تا نرم بشوند. ترد بودن زیاد نان لواش، باعث شکننده شدن آن شده و در نتیجه پیچیدن سمبوسهها را برای شما دشوار میکند.
یک نوار مستطیلی شکل نان را روی سطح میز کار خود قرار بدهید و عرض آن را به سمت طول نوار برگردانید تا یک قیف مثلثی شکل بسازید. داخل مثلث را با مواد سمبوسه پر کنید. سپس ادامه نان را به همان شکل مثلثی، دور خود بپیچید تا سمبوسه شما شکل بگیرد.
مرحله چهارم
پس از پیچیدن همه سمبوسهها، روغن مایع مخصوص سرخ کردنی را در یک ظرف گود ریخته و روی حرارت قرار بدهید. پس از اینکه روغن کاملا داغ شد، سمبوسهها را یکییکی به روغن اضافه کرده و تا زمان ترد و طلایی شدن، سرخ کنید.
سپس سمبوسهها را از روغن خارج کرده و روی توری یا دستمال مخصوص قرار بدهید تا روغن اضافه آنها گرفته شود. حالا میتوانید این سمبوسههای خوشمزه به روش آبادانی را با تزیین سبزی جعفری و در کنار انواع سس مثل سس تند و شیرین تایلندی (سس چیلی تای) یا سس تمر هندی جنوبی که در ادامه آموزش میدهیم، سرو کنید.
نکات:
- بهترین زمان برای کندن پوست سیبزمینیها، هنگامی است که هنوز گرم هستند، اما دست را نمیسوزانند. چنانچه سیبزمینیها پس از پختن به صورت کامل سرد بشوند، کندن پوست آنها سختتر میشود. همچنین میتوانید ابتدا سیبزمینیها را پوست بکنید، به صورت تکههای بزرگ خرد کرده و با آب و نمک آبپز کنید. در این روش، سیبزمینیهای شما زودتر میپزند.
- برای پیچیدن سمبوسهها، به جای نان لواش یا ماشینی میتوانید از خمیر یوفکا استفاده کنید.
- سمبوسه جنوبی اصل به صورت کاملا ساده تهیه شده و از ترکیب سیبزمینی، پیاز داغ، جعفری و گشنیز تشکیل میشود.
- جعفری و گشنیز تازه، دو سبزی اصلی سمبوسه را تشکیل میدهند. همچنین برای طعمدهی بهتر میتوانید پیازچه را هم به این ترکیب اضافه کنید.
- سمبوسه پیتزایی با مواد تشکیلدهنده پیتزا مثل انواع سوسیس و کالباس، پنیر پیتزا، فلفل دلمهای و قارچ و ذرت تهیه میشود.