سالاد الویه در ایران آنقدر طولانی که شاید هر کسی که اولین بار میشنود این سالاد اصالتی روسی دارد برایش قدری عجیب به نظر برسد. برای ما که سالاد الویه را از دوران کودکی به یاد داریم، این خوراکی همواره نوستالژیک و محبوب بوده است. سالاد الویه به دلیل طعم بسیار خوشمزه و زمان نه چندان زیادی که برای آمادهسازی لازم دارد. سالاد الویه را با کالباس یا ژامبون نیز تهیه میکنند اما در این مطلب تصمیم داریم به شما طرز تهیه سالاد الویه با مرغ مجلسی را آموزش بدهیم که سالادی مغذی و مناسب برای مهمانیهای شماست.
مواد لازم
- سینه مرغ: ۲۵۰ گرم
- سیب زمینی: ۵۰۰ گرم
- تخم مرغ: ۳ عدد
- خیارشور: ۲۵۰ گرم
- پیاز متوسط: ۱ عدد
- کنسرو نخود فرنگی: ۲/۳ پیمانه
- هویج پخته: ۱ عدد کوچک
- روغن زیتون: ۱/۴ پیمانه
- آبلیمو: ۱/۴ پیمانه
- سس مایونز: ۱ پیمانه
- سس خردل: ۲ قاشق غذاخوری
تکمیلی
- زمان تهیه : 60 دقیقه
- مناسب برای 4 نفر
طرز تهیه سالاد الویه با مرغ خانگی
مرحله اول
قبل از شروع آموزش طرز تهیه سالاد الویه با مرغ لازم است که ابتدای کار مواد اولیه خام را بپزیم. برای همین سیبزمینیها را کاملا شسته و درون قابلمهای پر از آب میریزیم. روی سیبزمینیها یک قاشق غذاخوری نمک میریزیم تا پوست سیبزمینی در اثر حرارت ترک نخورد و درون آب جوش متلاشی نشود. سپس به آن فرصت میدهیم تا حدود نیم ساعت بپزد و مغزپخت شود. زمان پخت تا حد زیادی بستگی به اندازه سیبزمینیها دارد برای همین بهتر است بعد از نیم ساعت با فرو کردن چنگال درون سیبزمینیها میزان پختگی آنها را بسنجید. اگر چنگال به راحتی در سیبزمینی فرو رفت یعنی سیبزمینی مغزپخت شده است.
سینه مرغ داریم که آن را همراه با یک عدد پیاز درون قابلمه آب قرار میدهیم و اجازه میدهیم تا بپزد. بهتر است کفهایی را که گاهی در سطح آب ظاهر میشوند گرفته و دور بریزید. مقداری نمک به آب مرغ اضافه میکنیم و میگذاریم تا برای مدت زمان حدود نیم ساعت بپزد و آب مرغ کاملا جذب گوشت سینه شود. یک عدد هویج هم داریم که قرار است برای تزئین سالاد الویه از آن استفاده کنیم، بنابراین آن را هم درون قابلمه کوچک آب انداخته و میپزیم.
برخی افراد طعم نسبتا شیرینی که هویج به سالاد الویه میدهد را نمیپسندند و برخی دیگر سالاد الویه با هویج را ترجیح میدهند، برای همین استفاده از هویج در مواد اصلی سالاد کاملا به ذائقه شما بستگی دارد. سه عدد تخممرغ را نیز در همین مرحله آبپز میکنیم.
مرحله دوم
در فاصلهای که مواد اولیه ما پخته میشوند، میتوانیم خیارشورها را خرد کنیم. میتوانید از خیارشورهای دستساز خانگی یا خیارشور بازاری تهیه شده با سرکه هم استفاده کنید. بهتر است خیارشور را به قطعات بسیار ریز خرد کنیم. دقت داشته باشید که بهتر است برای داشتن طعم بهتر، تمام مواد را با چاقو خرد کنید و رندهکردن مواد اولیه سالاد الویه را توصیه نمیکنیم. حالا نوبت آن رسیده است که سیبزمینیهای پخته را از روی حرارت برداریم و آبکش کنیم. بعد از آبکشکردن و کندن پوست سیبزمینی لازم است به آن فرصت بدهیم تا کاملا سرد شود. پس از سرد شدن، سیبزمینیها را نیز با چاقو به قطعات ریز خرد میکنیم. پس از اینکه آب مرغها کاملا کشیده شد، سینه مرغ را ابتدا برش طولی میزنیم و سپس با دست ریش میکنیم. اگر در سالاد هویج استفاده میکنید، آن را هم پس از پخت کاملا ریز خرد کنید. پس از خرد کردن تخممرغها حالا تمامی مواد شما ریز شده و آماده هستند که آنها را در ظرفهای جداگانه در یخچال قرار دهید تا کاملا سرد شوند.
مرحله سوم
در این مرحله ظرف بزرگ و مناسبی برداشته و شروع به مخلوطکردن مواد کنید. اول از موادی که نسبت به سایرین آبدارتر هستند شروع کنید. بنابراین ابتدا خیارشور، هویج و نخودفرنگی را در ظرف میریزیم. پس از آن، تخممرغ و مرغ ریش شده را اضافه کرده و مقداری با هم مخلوط میکنیم. سپس سس خردل، سس مایونز، آبلیمو، فلفل سیاه و مقداری روغن زیتون را به مخلوط مواد اضافه کرده و مجددا هم میزنیم سیبزمینی را بهتر است آخر از همه به ترکیب اضافه کنیم. فراموش نکنید که همه مواد به ویژه سیبزمینی باید کاملا سرد شده باشند، چراکه سیبزمینی داغ بلافاصله سُس مایونز را خودش جذب کرده و مجبور به اضافهکردن سُس به سالاد میشوید. سیبزمینی را در دو یا سه مرحله به مواد اضافه کرده و خوب مخلوط کنید تا مواد کاملا یکدست شوند. پس از ترکیبشدن مواد، سالاد الویه شما آماده است و میتوانید به سراغ سرو و تزئین آن بروید.
مرحله چهارم
سالاد الویه به دلیل خاصیت شکلپذیری که دارد، دست شما را برای تزئین باز میگذارد. بسته به نوع مهمانی یا مجلس میتوانید سالاد را در قالبهای متنوعی ریخته و به اشکال مختلف درآورید. معمولا برای تولد بچهها میتوانید از قالبهای حیوانات یا ظرفهای کوچک استفاده کنید تا شکل جذابتری برای آنها داشته باشد. در غیر این صورت، میتوانید سالاد را درون ظرفی مربع یا مستطیل شکل ریخته و آن را فشرده کرده و درون یخچال قرار دهید. سپس سالاد را از ظرف خارج کرده و روی آن مقداری سُس مایونز بزنید تا خشک نشود. حالا با استفاده از هویج پخته، خیارشور، نخودفرنگی و سایر سبزیجات میتوانید روی آن را تزئین کنید.
نکات:
- میزان پخت تخممرغ مهم است چراکه تخممرغها باید کاملا پخته و سفت شوند. اگر تخممرغ را زود از روی حرارت برداریم، عسلی میشود که برای استفاده در سالاد الویه مناسب نیست.
- برش یکسان و هماندازه بودن مواد در این سالاد بسیار مهم است. میتوانید از اندازه نخودفرنگی به عنوان اندازه معیار استفاده کنید.
- در بعضی رسپیهای رژیمی سالاد الویه از انواع ماست مثل ماست پرچرب نیز به عنوان پایه سُس این سالاد استفاده میشود. اما نباید فراموش کنیم که سالاد الویه بخش زیادی از محبوبیت خود را مدیون سُس مایونز است.
- میزان پخت سیبزمینیها یکی دیگر از موارد مهم در تهیه سالاد الویه است. سیبزمینیها اگر زیادی پخته و له شوند ساختار یکپارچه خود را از دست میدهند. سیبزمینی باید به میزانی بپزد که بتوانیم به راحتی آن را با چاقو برش بدهیم.
- اصطلاح رایجی وجود دارد که سالاد الویه روز بعد از پخت خوشمزهتر است. اگر دوست دارید سالادی خوشطعم داشته باشید به آن فرصت کافی بدهید تا طعم مواد در یخچال به خوبی به خورد یکدیگر بروند.
- بعد از آمادهشدن سالاد آن را بچشید و مطمئن شوید مقدار سیبزمینی با طعم ترشی و نمک سالاد در تعادل است.
- حداکثر زمان نگهداری سالاد الویه در یخچال یک تا دو روز است.