شامی بابلی، یکی از گنجینههای پنهان آشپزی مازندران است که با ترکیب گوشت، لپه، سبزیجات معطر و رب انار، طعمی بینظیر و فراموشنشدنی را برایتان به ارمغان میآورد. در ادامه طرز تهیه شامی بابلی اصیل را با گوشت بررسی خواهیم کرد.
مواد لازم
- گوشت فیله گوساله: نیم کیلو
- لپه: ۳۰۰ گرم
- مغز گردو له شده: به مقدار لازم
- سبزی بابلی: نیم کیلو
- پیاز متوسط: ۲ عدد
- سیب زمینی متوسط: ۱ عدد
- نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
- تخم مرغ: ۴-۶ عدد
- رب انار: ۲ قاشق غذاخوری
تکمیلی
- زمان تهیه : 90 دقیقه
- مناسب برای 10 نفر
طرز تهیه شامی بابلی خانگی
مرحله اول
در اولین مرحله از طرز تهیه شامی بابلی این است که لپه و باقی مواد را آماده کنید پس ابتدا گوشت را با یک پیاز و زردچوبه داخل قابلمه مناسب بپزید. همزمان که گوشت میپزد، لپه را داخل آب بریزید تا حداقل به مدت ۲ ساعت در آب خیس بخورد.
مرحله دوم
بعد از گذشت یک ساعت که گوشت تقریبا نیمپز شد، آب لپه را خالی کنید و آن را به قابلمه گوشت اضافه کنید. سپس یک پیاز و سیب زمینی خرد شده را هم اضافه کنید و اجازه دهید مواد خوب بپزند و آب غذا کامل خشک شود.
مرحله سوم
همزمان که مواد در قابلمه میپزند، سبزی را بشورید و آبش را بگیرید بعد ریزی خرد کنید و داخل یک ماهیتابه که کمی روغن در آن ریختهاید، بریزید و کمی تفت دهید تا آب سبزی گرفته شده و سبک شود تا شامی شما شل نشود. بعد گوشهای بگذارید تا خنک شود.
مرحله چهارم
اکنون لپه را از گوشت جدا کرده و جداگانه لپه را پوره و گوشت را ریش کنید البته میتوانید گوشت را با خرد کن هم چرخ کنید ولی بهتر است ریش ریش شود. بعد سبزی خرد خنک را به مخلوط گوشت و لپه اضافه کنید و خوب هم بزنید تا کشدار شوند. دقت کنید که این مایه نباید شل باشد. در نهایت تخم مرغها را همراه با نمک، فلفل و ادویه و البته گردو پودر شده مدنظرتان داخل مخلوط بریزید و خوب مخلوط کنید. بهتر است تخم مرغها را یکی یکی به مخلوط اضافه کنید و هم بزنید تا به بافت مناسب برسید.
مرحله پنجم
در این مرحله از طرز تهیه شامی بابلی باید در یک ماهیتابه نچسب مناسب، روغن بریزید و اجازه دهید روی حرارت مناسب گرم شود در نهایت مقداری از مایه شامی را با دست بردارید و کف دست شکل دهید و وسطش یک حفره ایجاد کنید بعد داخل روغن دو طرف را خوب سرخ کنید. این کار را تا اتمام تمام مایه شامی بابلی انجام دهید.
مرحله ششم
در آخرین مرحله از طرز تهیه شامی بابلی سس را آماده کنید برای این کار در تابهای جداگانه، رب انار را با کمی آب و ادویه دلخواه بریزید تا رنگ آن باز شود و غلیظ شود. در نهایت هم شامیهای سرخ شده را در ظرف مورد نظر بچینید و سس رب انار را روی آنها بریزید. شامی بابلی را میتوانید به همراه برنج یا نان سرو کنید.
نکات:
- برای اینکه شامیها موقع سرخ شدن وا نروند، بهتر است مخلوط شامی را قبل از سرخ کردن کمی در یخچال استراحت دهید.
- اگر دوست دارید شامیهایتان تردتر شوند، میتوانید آرد سوخاری تردک به آنها اضافه کنید.
- برای تهیه سس رب انار میتوانید از کمی آبلیمو یا آب نارنج استفاده کنید تا طعم آن ترش و شیرین شود.
- علاوه بر سبزیجات اصلی، مردم بابل سبزیجات دیگری هم در تهیه شامی بابلی استفاده میکنند که شامل تره، شنبلیله، برگ سیر، نعناع و پونه است.