استانبولی یا دمی گوجه، یکی از غذاهای محبوب و پرطرفدار ایرانی است که به دلیل طعم و عطر دلچسب، طرز تهیه آسان و مواد اولیه ساده، در بین خانوادههای ایرانی جایگاه ویژهای دارد. این غذا با برنج، گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز و رب تهیه میشود و میتوان به آن گوشت چرخ کرده، لوبیا سبز، نخود فرنگی و یا مرغ هم اضافه کرد.
مواد لازم
- سیب زمینی: ۳-۴ عدد
- برنج: ۲ لیوان
- پیاز: ۱ عدد
- رب: ۲ قاشق غذاخوری
- گوشت چرخ کرده: ۲۵۰-۳۰۰ گرم
- نمک، فلفل و ادویه: به مقدار لازم
تکمیلی
- زمان تهیه : 60 دقیقه
- مناسب برای 4 نفر
طرز تهیه استانبولی خانگی
مرحله اول
اولین روش برای تهیه استانبولی با رب و گوشت چرخ کرده این است که برنج را شسته و به مدت ۳۰ دقیقه در آب خیس کنید. هم زمان پیاز را نگینی خرد کرده و در روغن تفت دهید تا طلایی شود بعد گوشت چرخ کرده را به پیاز اضافه کنید و تفت دهید تا رنگش تغییر کند. اکنون رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و تفت دهید تا رنگش باز شود.
حالا سیب زمینی را نگینی خرد کرده و به مواد اضافه کنید و کمی تفت دهید در نهایت نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به مواد اضافه و مخلوط کنید. در انتها آب برنج را خارج کنید و با مواد استانبولی با رب داخل قابلمه مناسب بریزید و به اندازه ۲ بند انگشت آب بریزید و شعله را زیاد کنید تا آب به جوش آید بعد که آب جوش آمد حرارت را کم کنید تا آب بخار شود و شعله را کم کنید و در قابلمه را بگذارید تا استانبولی شما دم بکشد.
مرحله دوم
اگر گوشت چرخ کرده ندارید یا میخواهید غذایتان کاملا گیاهی باشد میتوانید استانبولی ساده بدون گوشت را امتحان کنید. برای تهیه استانبولی با رب ساده ابتدا برنج را خوب بشویید بعد به مدت حداقل ۳۰ دقیقه در آب خیس کنید. همزمان پیاز را نگینی خرد کرده و در روغن تفت دهید تا طلایی شود. بعد پیاز داغ را از ماهیتابه خارج کنید و سیب زمینیهای نگینی را در روغن تفت دهید در نهایت پیاز داغ را به ظرف برگردانید و رب را هم بریزید و تفت دهید تا کمی رنگش باز شود.
مرحله سوم
در نهایت نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را اضافه و مخلوط کنید. آب برنج را دور بریزید و بعد برنج و مایه استانبولی آماده را در قابلمه مدنظرتان بریزید و رویش به اندازه ۲ بند انگشت آب بریزید و روی شعله گاز با حرارت زیاد قرار دهید تا به جوش آید بعد که جوش آمد شعله گاز را کم کنید تا آب خوب بخار شود بعد شعله گاز را کم کنید، در قابلمه را بگذارید تا به مدت ۴۵ دقیقه تا یک ساعت دم بکشد.
نکات:
- برنجهای ایرانی مانند طارم، هاشمی و دمسیاه عطر و طعم بینظیری به استانبولی میدهند.
- دقت داشته باشید برنج را به مدت ۳۰ دقیقه تا یک ساعت در آب خیس کنید تا پخت بهتری داشته باشد.
- پیاز را نگینی خرد کنید و در روغن تفت دهید تا طلایی و خوشبو شود. تفت دادن کامل پیاز، طعم و مزه استانبولی را بسیار بهتر میکند.
- اولا از رب گوجه فرنگی باکیفیت و غلیظ استفاده کنید. به یاد داشته باشید که رب گوجه فرنگی در این غذا طعم و رنگ استانبولی را تعیین میکند. ضمنا حتما رب گوجه فرنگی را به همراه پیاز تفت دهید تا طعم و رنگ آن باز شود.
- برای خوشمزهتر شدن استانبولی میتوانید از زعفران دم کرده و ادویهجاتی مانند پودر سیر و پودر لیمو عمانی استفاده کنید.