آش ترش مازندرانی، یکی از محبوبترین آشهای ایرانی، با طعم ترش است که اصالتش به شمال ایران برمیگردد. این آش با استفاده از حبوبات، برنج، سبزیهای مخصوص و چاشنیهای ترش مانند آبغوره و رب انار تهیه میشود.
مواد لازم
- نخود: یک سوم لیوان
- لوبیا چیتی: یک سوم لیوان
- عدس: یک چهارم لیوان
- برنج نیم دانه: نصف لیوان
- باقالی: نصف لیوان
- چغندر: ۳۰۰ گرم
- سبزی آش: نیم کیلو
- پیاز داغ و سیر داغ: به مقدار لازم
- نعنا خشک: ۲ قاشق غذاخوری
- آلوچه یا آلو خشک: به مقدار لازم
- آب نارنج: ۲ قاشق غذاخوری
- گوجه کوچک: ۴-۵ عدد
- رب انار: ۱ پیمانه
تکمیلی
- زمان تهیه : 90 دقیقه
- مناسب برای 6 نفر
طرز تهیه آش ترش خانگی
مرحله اول
اولین مرحله از طرز تهیه آش ترش مازندرانی این است که حبوبات این غذا یعنی نخود، عدس، لوبیاچیتی و باقالی را به مدت ۸ تا ۲۴ ساعت خیس کنید. فقط در طی این مدت چند بار آب حبوبات را عوض کنید. در نهایت حبوبات را در قابلمه مناسب پخت آش بریزید و اجازه دهید بپزند.
مرحله دوم
وقتی حبوبات آش ترش پختند زمان آن رسیده که برنج نیم دانه و چغندر پخته شده و نگینی خرد شده را اضافه کنید و باز هم اجازه دهید مواد نیم ساعت بجوشند.
مرحله سوم
در آخرین مرحله از طرز تهیه آش ترش مازندرانی ابتدا سبزی آش را اضافه کنید و بگذارید کمی بجوشد و بعد به ترتیب آلوچه یا همان آلو خشک، رب انار رقیق شده، پیاز داغ، سیر داغ و نعناع داغ را اضافه کنید. اگر دوست دارید ترشی غذا برایتان کمتر باشد و ملس باشد میتوانید در این مرحله مقداری شکر هم به غذا اضافه کنید. بعد نمک، فلفل و گلپر را اضافه کنید و بعد آب نارنج را اضافه کنید. در نهایت رشته آش را به میزان دلخواه اضافه کنید و اجازه دهید آش کامل جا بیفتد. بعد آن را در ظرف مناسب بریزید و میل کنید. نوش جان!
نکات:
- سبزیجات رایج در تهیه آش ترش مازندرانی شامل گشنیز، اسفناج، برگ سیر و چوچاق است و بهتر است حتما این غذا با این سبزیجات تهیه شود اما اگر دسترسی به این سبزیجات بخصوص چوچاق که یک سبزی محلی است ندارید، میتوانید از سبزی آش رشته استفاده کنید.
- تفاوت اصلی آش ترش مازندرانی و گیلانی به استفاده از کدو حلوایی در آش ترش گیلانی اشاره کرد.