بِه یکی از خوشمزهترین میوههای نوبرانه فصل پاییز است که میتوان با آن مارمالاد، مربا و خورش درست کرد. خورش به مانند خورش ماست یکی از اصیلترین و خوشمزهترین غذاهای اصفهانی به حساب میآید که عطر آن هوش از سرتان میبرد. خورشت بِه این غذای اصیل ایرانی را میتوانید با گوشت قرمز، گوشت مرغ یا بوقلمون برای مجالستان سرو کنید.
مواد لازم
- آب: دو فنجان
- گوشت بره: ۵۰۰ گرم
- به: دو عدد
- لپه: یکچهارم فنجان
- آلوی ترش: هشت عدد
- پیاز بزرگ: یک عدد
- سیر: سه حبه
- روغن نباتی: شش قاشق غذاخوری
- زردچوبه: یک قاشق چایخوری
- فلفل سیاه: یکدوم قاشق چایخوری
- شکر: سه قاشق غذاخوری
- آبلیمو: دو تا سه قاشق غذاخوری
- چوب دارچین: یک عدد
- نمک: به مقدار لازم
- زعفران: به مقدار لازم
تکمیلی
- زمان تهیه : 60 دقیقه
- مناسب برای 6-8 نفر
طرز تهیه خورش به اصفهانی خانگی
مرحله اول
در اولین مرحله از طرز تهیه خورش به اصفهانی به سراغ سیر و پیاز بروید. هر یک از آنها را جداگانه پوست گرفته و بشویید. در ادامه آنها را با کمک یک چاقوی تیز خوب ریز کنید و کنار بگذارید. حال به سراغ گوشت گوسفند بروید تا آن را به اندازههای دلخواه برش دهید. آنها را شسته و به سراغ بقیه مراحل پخت خورش بروید. تکههای گوشت نباید خیلی قیمهای یا قرمهای باشد پس این نکته را هنگام برش در نظر داشته باشید.
مرحله دوم
در دومین مرحله از طرز تهیه خورش به اصفهانی ، قابلمهای مناسب انتخاب کنید و چهار قاشق روغننباتی در آن بریزید تا گرم شود. بعد از داغ شدن روغن، گوشتهای تکهشده را در آن بریزید و برای ۱۰ دقیقه همه طرف آن را تفت دهید تا طلایی رنگ شوند. بعد از آنکه گوشتها طلایی شدند و بوی خامیشان گرفته شد آنها را از قابلمه خارج کرده و کنار بگذارید. در ادامه پیازهای خردشده را با همان روغن باقیمانده حدود ۵ تا ۸ دقیقه تفت دهید. پس از سبک شدن پیازها و تغییر رنگشان، سیر خردشده را هم اضافه کرده و مجدد برای سه دقیقه دیگر با یکدیگر تفتشان دهید.
مرحله سوم
در سومین مرحله از طرز تهیه خورش به اصفهانی ، گوشتهای سرخشده را به قابلمه برگردانید تا به همراه پیاز و سیر مجدد تفت داده شوند. حال آلو ترش، ربگوجهفرنگی، چوب دارچین، زعفران سابیدهشده، فلفل و نمک را اضافه کنید و با یکدیگر تفتشان دهید. مراقب باشید خیلی فلفل یا نمک نزنید چراکه دوباره میتوانید به آن اضافه کنید. اگر آلو ترش دوست ندارید میتوانید از آلو خورشتی استفاده کنید. لپهها را به مواد اضافه کنید. قبل از اضافه کردن لپهها به مواد بهتر است آنها را برای چند ساعتی در آب خیس کنید تا نفخ آنها گرفته شود. در روشی دیگر میتوانید لپهها را از شب قبل با کمی آب در قابلمهای جداگانه بپزید و سپس به مواد خورشت به اضافه کنید.
مرحله چهارم
در چهارمین مرحله از طرز تهیه خورش به اصفهانی باید دو فنجان آب را جوش بیاورید و به سایر مواد اضافه کنید. حال قابلمه خورش به را روی حرارت ملایم بگذارید و در آن را بگذارید. یک ساعت زمان دهید تا خورش بجوشد. توجه داشته باشید که آب به اندازه کافی باشد تا خورشتان خشک نشود.
مرحله پنجم
در پنجمین مرحله از طرز تهیه خورش به اصفهانی نوبت به خرد کردن بِههای تازه میرسد. بِهها را خرد کرده و پوسیدگی و دانههایشان را جدا کنید. برای آنکه خورشتان ظاهری بهتر داشته باشد، به را از طول خرد کنید. سپس بِههای خردشده را در آب ریخته تا از قهوهای شدن آنها جلوگیری شود. بعد از خشک کردن بهها میتوانید به همراه دو قاشق روغن نباتی باقیمانده برای سه دقیقه تفتشان دهید. تفت دادن بِه، بافت آنها را حفظ کرده و مانع نرمشدن آنها در خورش میشود.
مرحله ششم
در آخرین مرحله از طرز تهیه خورش به اصفهانی باید بِههای تفتداده شده را به خورش اضافه کنید. حال ۲۰ دقیقه زمان دهید تا بِهها بپزند. شکر و آبلیمو را اضافه کنید تا خورش بِهتان مزه بگیرند. اگر خورشتتان به نمک بیشتری نیاز داشت به آن اضافه کرده و ۱۰ دقیقه دیگر زمان دهید تا کامل بپزد. خورش بِهتان آماده است نوشجان کنید.
نکات:
- هرچه بِهها رسیدهتر باشد غذای شما عطر و طعم فوقالعادهتری خواهد داشت.
- میوه بِه که آن را سیب طلایی هم مینامند برای درمان بیماریهای مختلفی مانند سرماخوردگی، سرفه و کرونا استفاده میشود. دلیل آن وجود مواد مغذی، ویتامین ABC، پتاسیم، آهن و کمچرب بودن است.
- شما با خرید به در فصل پاییز به راحتی میتوانید آن را خرد کرده، دانههایش را جدا کنید و در یک ظرف دربسته قرار دهید. ظرف را در فریزر بگذارید تا بتوانید برای ۱۸ ماه آن را در داشته باشید. با این کار هرگاه هوس خورش بِه کردید با دانستن طرز تهیهاش میتوانید آن را درست کنید.