شیرینی ساق عروس از نوستالژیترین شیرینیها برای پذیرایی در میان ایرانیها به حساب میآید. ریشه دستور این شیرینی خوشعطر و طعم را باید در دل فرهنگ شمالیهای کشور جستوجو کرد که ید طولایی در شیرینیپزی دارند. با دانستن طرز تهیه شیرینی ساق عروس بدون فر خیلی آسان میتوانید برای مهمانیها، اعیاد نوروز و جشنهایتان آن را درست کنید.
مواد لازم
- آرد: ۵۰۰ گرم
- کره: ۵۰۰ گرم
- روغن جامد: ۱۹۰ گرم
- پودر هل: یک قاشق غذاخوری
- پودرقند: دو قاشق غذاخوری
- گلاب: یک قاشق غذاخوری
- تخممرغ: یه مقدار لازم
- گردو: به میزان لازم
- پودر پسته: به مقدار لازم
- پودر قند: به مقدار لازم
- پودرهل: به مقدار لازم
تکمیلی
- زمان تهیه : 30 دقیقه
- مناسب برای 12 نفر
طرز تهیه شیرینی ساق عروس
مرحله اول
شیرینی ساق عروس یکی از خوشمزهترین شیرینیهایی است که در میهمانیها کسی آن را رد نمیکند. پس همانند دیگر دستورهای تهیه شیرینی، مواد لازم را برای همدما شدن با محیط باید از ۳۰ دقیقه قبل بیرون بگذارید. حال در اولین مرحله از طرز تهیه شیرینی ساق عروس بدون فر باید کره و روغن جامد را داخل یک کاسه نشکن بریزید. کاسه را روی حرات غیر مستقیم بگذارید. در ادامه کاسه را از روی حرارت بردارید. کمی زمان دهید تا مخلوط خنک شود. مخلوط کره را به مدت پنح دقیقه خوب با دور کند همزن بزنید. در آخر یک قاشق پودر قند را هم اضافه و هم بزنید. مخلوطتان در نهایت باید سفید و کشدار شده باشد.
مرحله دوم
در دومین مرحله از طرز تهیه شیرینی ساق عروس بدون فر باید در ظرفی جداگانه نصفه تخممرغ را با چنگال آنقدر هم بزنید تا از حالت لختگی بیرون بیاید. حال در همان کاسه یک قاشق غذاخوری هل را به همراه گلاب اضافه کنید. مواد را خوب هم بزنید تا با یکدیگر مخلوط شوند. مخلوط روغن را داخل کاسه تخم مرغ بریزید. مواد را برای ۲ دقیقه خوب هم بزنید تا در نهایت مایه یکدستی داشته باشید. در ادامه تهیه شیرینی ساقعروس باید مقدار آرد گفتهشده را سه بار الک کنید تا حبابهای اضافه آن گرفته شود. سپس آرد را در دو مرحله داخل کاسه بریزید. در نهایت مخلوط را با دور کند، هم بزنید تا خمیر نرم و منسجمی داشته باشید. دقت داشته باشید که خمیر نباید به دستتان بچسبد.
مرحله سوم
در سومین مرحله از طرز تهیه شیرینی ساق عروس بدون فر باید خمیر را داخل یک کیسه فریزر بگذارید. خمیر را برای چهار تا شش ساعت داخل یخچال بگذارید تا خوب استراحت کند. خمیر را از یخچال بیرون بیاورید. تکههای ۱۵ گرمی از خمیر جدا کنید. با کمک دستان خود، تکههای خمیر را شکل دهید. از آنجا که خمیر شیرینی ساق عروس مشابه دوک است در شکل دادن آن باید کمی صبر و حوصله به خرج دهید. گردو را خرد کنید. سپس خمیر را با گردوهای خردشده پر کرده و جمع کنید. برای بیرون نیامدن مواد داخل خمیر، سر و ته آن را میتوانید به عسل آغشته کنید.
مرحله چهارم
در چهارمین مرحله از طرز تهیه شیرینی ساق عروس بدون فر باید داخل یک تابه مناسب روغن بریزید. با داغ شدن روغن، خمیرهای شیرینی را داخل تابه انداخته و سرخ کنید. شیرینیها را داخل یک توری فلزی قرار دهید تا روغن اضافهشان گرفته شود سپس با مخلوط پودر قند و پودر هل روی شیرینیها را تزئین کنید.
نکات:
- خمیر این شیرینی را نباید زیاد هم بزنید چراکه به روغن میافتد.
- با ورز دادن زیادی خمیر، شیرینیها بعد از پخت ترک خواهند خورد.
- در صورت سفت بودن خمیر کمی آب، گلاب یا روغنمایع به آن اضافه کنید.
- در صورت عدم علاقه به طعم گردو میتوانید پودر پسته، پودر نارگیل، پودر بادام، انواع مغزیجات، کرم پیراشکی یا پودر قند برای مواد میانی آن به کار ببرید.
- ماندگاری شیرینی ساقعروس نسبت به دیگر شیرینیها بسیار کم است پس باید آن را داخل یک ظرف دربسته در یخچال قرار دهید. به صورت میانگین تنها یک هفته تازه میمانند.